Вітаю Вас, Гість

19:57
Інформація для батьків . Медогляд учнів 2020

Шкільний медичний огляд 2020: що необхідно знати батькам?

Щороку учні школи проходять медичний огляд. Які його особливості цьогоріч та, що слід знати батькам про процедуру його проведення?

Обов’язковий медичний огляд проводиться щорічно для виявлення у дітей захворювань, подальшого їх спостереження, планового лікування чи реабілітації та запобігання масовим колективним інфекціям. Огляди проводяться у присутності батьків лікарями первинної ланки, з якими раніше підписали декларацію. Для цього директором школи у березні буде видано наказ із зазначенням термінів проходження медичного огляду учнів, попередньо погоджений із місцевим органом охорони здоров’я.

Медичний огляд школярів: які довідки потрібні на 1 вересня ?

Якщо дитина вперше йде до школи, потрібно звернутися до свого сімейного лікаря або педіатра, з яким підписана декларація, і лікар, згідно з наказом МОЗ України від 16.08.2010 року № 682 «Про удосконалення медичного обслуговування учнів загальноосвітніх навчальних закладів» (зі змінами), має видати направлення на огляд вузькими спеціалістами. Туди входять: окуліст, хірург, ортопед і стоматолог, за потреби - інші спеціалісти. Комісійний огляд обов’язковий. З аналізів необхідно здати лише загальний аналіз крові на гемоглобін, інші – за показаннями. Лікар-педіатр або сімейний лікар після огляду дитини, вимірювання температури, проби Руф’є заповнює довідку – форма № 086-1/о, офіційна назва «Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов’язкового медичного профілактичного огляду». Ця форма завіряється печаткою лікаря та печаткою амбулаторії.

Посилання на документ: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0794-10

Надається окремо форма № 063/о про проведені профілактичні щеплення. Але на даний момент діти вакцинуються з порушенням Календаря, тому якщо у вказаний період проводяться пропущені щеплення, довідка все ж таки буде потрібна. Хочемо нагадати, що сестра медична в школі на даний час не займється питаннями вакцинації, це входить до компетенції лікаря-педіатра або сімейного лікаря. Дані з цієї довідки дозволять медичному працівнику школи ознайомитись з наявністю чи відсутністю щеплень у конкретної дитини. При необхідності вакцинації дитини, яка навчається в школі, лікар заповнює відповідну форму та залишає її собі. Тобто в школу надається копія форми № 063/о. Отже, саме такі дві основні форми після комісійного огляду майбутнім першокласникам видає сімейний лікар або лікар-педіатр.

Медичний огляд старших класів.

Для учнів старших класів, згідно з вищезазначеним наказом, існує чітко прописана схема проходження періодичних медичних оглядів. Але обов’язковими медичні огляди вважаються для 4-го та 9-го класів. Медогляди дітей решти класів проводяться вже не комісійно, а самостійно сімейним лікарем або лікарем-педіатром за тією ж формою № 086-1/о. При необхідності лікар скеровує дитину на консультацію до вузького спеціаліста. Ці заходи проводяться для запобігання розвитку можливих патологій у школярів.

Обов’язковими є дослідження:

аналіз крові (гемоглобін та рівень цукру);

антропометрія;

термометрія;

перевірка гостроти зору та слуху;

постава; проба Руф’є;

скринінгові обстеження.

Що таке антропометрія, термометрія та скринінгові обстеження? Антропометрія особи – це вимірювання зросту і ваги. Термометрія – це визначення температури тіла. Коли дитина приходить для заповнення форми 086-1/о, лікар проводить відповідні маніпуляції для визначення цих показників. Скринінгові обстеження – це обстеження, які мають на меті визначення функціональних особливостей органів і систем. До оцінки стану серцево-судинної системи, зокрема, відноситься проба Руф’є, вимірювання рівня артеріального тиску. Також враховується реакція Манту (4-14 років) і флюорографічне обстеження (від 15 років) з метою раннього виявлення хвороб органів дихання (проводиться раз на рік). У разі необхідності лікар видає направлення на додаткові обстеження, або консультації до спеціалістів відповідного профілю. Зазвичай, це: хірург; ортопед-травматолог; стоматолог; офтальмолог.

Для дітей віком від 14 років за показаннями додаються ще такі спеціалісти: ендокринолог; гінеколог (дівчатка за показаннями); психолог. Гінекологічний огляд дівчат від 15 років проводиться для раннього виявлення хвороб сечостатевої системи.

Які довідки потрібні для відвідування школи?

1. Довідка форми № 086-1/о «Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов’язкового медичного профілактичного огляду». Вона видається педіатром чи сімейним лікарем після огляду дитини. У довідці має бути зазначено:

прізвище та ім’я дитини, дату її народження і стать;

місце проживання дитини, телефон батьків;

найменування закладу загальної середньої освіти, клас;

дату проведення обов’язкового медичного профілактичного огляду (а також дату попереднього профогляду і рекомендовану дату наступного);

висновок про стан здоров’я дитини (якщо школяр має певне захворювання, то за рішенням одного з батьків, в цій довідці може бути зроблено відповідний запис);

групу для занять фізичною культурою;

рекомендації.

2. Довідка форми № 063/о «Карта профілактичних щеплень», у якій міститься інформація про проведення вакцинації чи ревакцинації, а також здійснення туберкулінових проб. Якщо дитина була вакцинована вчасно за Календарем профілактичних щеплень, то з 7 до 14 років їй не проводять вакцинацію чи ревакцинацію. Відповідно, дані у карті профілактичних щеплень не оновлюються і довідки не потрібно.

«Медична карта дитини» (форма № 026/о), яку раніше вимагали, більше не потрібна. Цю форму МОЗ України скасувало у березні 2018 року.

Дітей, батьки яких не підписали декларацію, оглядатимуть лікарі первинної ланки за місцем проживання дитини.

Термін дійсності довідки учня про результати обов’язкового медичного профілактичного огляду (форма 086-1/о) становить 1 рік.

Адміністрація школи

Переглядів: 664 | Додав: ternopillia | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: